Un ordin controversat al presedintelui A.N.S.V.S.A. a pus pe jar micii producatori care obisnuiau sa vanda in pietele Timisoarei lapte, branza si alte produse lactate. Ordinul 111/16 decembrie 2008 a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2009 dar, din cauza ca prevederile lui i-au luat prin surprindere pe micii producatori, aplicarea lui a fost amanata pana la 1 februarie 2009.
Acest ordin se refera si la cei care vand carne, dar halele de produse lactate din piete sunt cele unde se vede cel mai bine sperietura care i-a prins pe cei ce traiau de pe urma oilor si vacilor lor. Pasareasca restrictiva
"Ordinul nr. 111 din 16 decembrie 2008 al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor privind aprobarea Normei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor privind procedura de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a activitatilor de obtinere si de vanzare directa si/sau cu amanuntul a produselor alimentare de origine animala sau nonanimala, precum si a activitatilor de productie, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor alimentare de origine nonanimala" este, macar dupa titlu, un carnat lung dar, pe scurt, prin acest ordin se merge pe o abordare romaneasca a legislatiei U.E. care arata ce norme de igiena trebuie indeplinite de catre micii producatori care vand in piete si in ce context pot acestia sa isi desfasoare activitatea. Atata doar ca acest context este, la unele puncte, mai restrictiv decat vor sa accepte multi dintre acesti mici producatori, precum si unii dintre clientii lor fideli.
Acest ordin inlocuieste altul, 301/2006, privind comercializarea produselor de origine animala de catre micii producatori. Prin Ordinul 7 din 2007 si apoi prin Ordinul 11 din 2008 al presedintelui A.N.S.V.S.A. s-a aratat mai multa lejeritate pentru micii producatori in ca