In vremuri de criza, statele europene au investit in educatie si cercetare. Iata ce spune intr-un interviu la RFI comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.
"Exista, as spune, un numitor comun la marea majoritate a statelor membre : in conditii de criza si pare paradoxal, statele membre decid sa investeasca mai multi bani in educatie, in cercetare, in dezvoltare, in inovare, in general in ceea ce e legat de factorul uman. Este o lectie care a fost invatata in special de catre statele nordice intr-o prima instanta, in timpul crizei economice din anii 90, au fost state precum Finlanda care au adoptat aceste masuri si rezultatul e ca in momentul de fata economia finlandeza si nu numai, e mult mai competitiva comparativ cu ce era cu cativa ani in urma", spune comisarul european Leonard Orban.
Pe de alta parte, oficialul nu confirma informatiile potrivit carora Comisia Europeana ar fi lansat procedura de sanctionare a Romaniei din cauza deficitului excesiv.
"Sunt foarte multe state membre in momentul de fata care au depasit deficitul de 3%. Comisia Europeana va face o analiza sa constate cate din aceste depasiri sunt datorate crizei, deci situatiei exceptionale si cate sunt datorate unor masuri neprudente din punct de vedere bugetar. Si atunci procedura de deficit excesiv ar putea fi lansata nu pentru toate statele care au depasit acest 3%, ci pentru cele care au acest deficit ca urmare a unor masuri nelegate de criza actuala", explica Leonard Orban.
Intrebat daca Romania risca sa-si piarda comisarul in cazul in care Tratatul de la Lisabona nu ar fi ratificat de Irlanda, Leonard Orban spune ca sansele sunt "foarte reduse".
"Formula de reducere a numarului de comisari va fi subiectul Consiliului European si o decizie din acest punct de vedere se poate lua numai in unanimitate. Deci daca o formula sau