O voce pătrunzătoare, care îţi inundă sufletul cu doine şi cântece de joc...
O viaţă dedicată folclorului şi tradiţiei populare româneşti. Un haiduc, după vorbă, după port. Un timbru unic, o voce inconfundabilă, un repertoriu asemenea. Acesta era, în puţine cuvinte, Liviu Vasilică.
Despre îndrăgitul interpret ne-a vorbit cu multă căldură şi nostalgie Emilia Comişel, unul dintre cel mai apreciaţi etnomuzicologi ai noştri. S-au cunoscut în 1980 la unul dintre festivalurile studenţeşti, unde Liviu Vasilică a obţinut premiul pentru originalitatea şi frumuseţea repertoriului. "Prin aceste festivaluri, Liviu Vasilică devine un interpret popular, cunoscut şi extrem de apreciat în rândul iubitorilor de folclor, dar şi al specialiştilor", aminteşte doamna Comişel.
CERCETĂTOR
De-a lungul carierei sale, Liviu Vasilică a făcut cunoscut un repertoriu foarte bogat, inedit, dar mai ales autentic. "El a înfiinţat Ansamblul Teleormanul în 1987. A reuşit să apropie multe generaţii, de folclor, şi acesta e un lucru foarte important. Era o reală plăcere să-l asculţi pe Liviu Vasilică, pentru că el nu era un simplu interpret, ci şi cercetător. Şi-a cules repertoriul din ţinutul Teleormanului. Mergea adesea şi înregistra melodii de la ţăranii satului. Ca orice artist de valoare, fiecare piesă culeasă de la aceşti rapsozi era trecută prin filtrul sensibilităţii sale de redare. A iubit realmente folclorul aşa cum trebuia să-l iubească", spune Emilia Comişel.
IUBEA OAMENII
Liviu Vasilică era şi medic pediatru... Ce poate fi mai minunat decât să iubeşti şi copiii, şi folclorul şi tradiţia unei ţări? Era un om ales. "Îmi amintesc că am fost în satul lui, unde toată lumea îl aprecia. Pentru că era un om bun. Un artist adevărat. Un om vesel care iubea voia bună."
Amintirile despre el sunt şi amuz