Cătălin Ştefan Nicu era un puştan ca oricare altul. La vârsta majoratului, învăţa la un liceu din Bârlad, juca biliard şi visa „să se facă mare”. Adolescenţa sa a fost frântă de o boală cruntă. „În toamna 2007 a început să-l doară oasele şi să aibă durere de cap. Medicii de familie i-au zis că are o uşoară anemie. În primăvară, mama a mers cu el şi i s-au făcut investigaţii amănunţite. Apoi a fost trimis la Fundeni, unde a fost depistat cu leucemie”, ne spune mătuşa lui, Mariana Nechifor, profesoară de Educaţie antreprenorială la Colegiul „Mircea Cristea” din Braşov.
140.000 de euro, cel mai ieftin transplant
Aşa a început calvarul familiei Nicu. „Apoi a început tratamentul cu citostatice. A fost dus la Cluj şi a intrat în remisie totală. Necesită transplant numaidecât. Mai trebuie să urmeze o cură de consolidare, apoi ar trebui să facă transplantul. Am căutat la mai toate clinicile din lume şi cel mai ieftin am găsit în Italia, la preţul de 140.000 de euro. Am căutat ajutor la stat. Autorităţile ne-au pus să completăm E112, un formular pentru subvenţionarea transplantului. Acesta nu acoperă şi cazurile de transplant de măduvă. Am obţinut trei oferte din străinătate pentru transplant, dar avizul pentru decontare s-a oprit la Fundeni. Guvernul nu ne-a mai dat niciun ban. Am auzit că acel aviz se obţine pe pile, degeaba plătim noi asigurare de sănătate”, ne spune Nechifor.
Au strâns 55.000 de euro „din uşă-n uşă”
Fără să mai aştepte ajutorul Ministerului Sănătăţii, toţi apropiaţii lui Cătălin au început să caute bani. „Noi am strâns prin forţe proprii. Colegii din Bârlad au făcut chiar un miting împotriva celor de la minister care nu ne-au ajutat. Au făcut baluri de caritate, au mers chiar la firme să strângă cei 2% care se duc la impozit. Au fost firme care au dat şi 100 de milioane, şi 200 de milioane”, a subliniat profesoara de la „M