Colesterolul este etichetat de unii duşmanul absolut al sănătăţii.
Organismul îl utilizează pentru celulele din piele, creier, muşchi, ficat şi inimă. Pentru sinteza unor hormoni şi a vitaminei D colesterolul e esenţial, la fel şi pentru formarea acizilor biliari care ajută la digestia grăsimilor. “Există două tipuri principale de colesterol în circulaţie care se îmbină într-un echilibru dinamic. LDL, (din grasimi saturate) când e în exces, se poate depune pe pereţii vaselor de sânge ducând la ateroscleroza. HDL în cantităţi mari are efectul opus: protejează împotriva depunerii colesterolului LDL în vase, fiindcă îl transportă în ficat, unde este metabolizat”, afirma medic primar Cornelia Borz, doctor de familie.
Colesterolul total de 200 mg/dL reprezintă o valoare normală la omul sănătos, care n-ar trebui să se îngrijoreze decât când valoarea creşte peste 239 mg/dL. Eliminarea din dietă a grăsimilor este un comportament alimentar total greşit. “Pentru menţinerea celor două fracţiuni ale colesterolului în limitele normale este recomandat ca grăsimile să constituie 35%-40% din aportul caloric zilnic”, a mai adaugat aceasta.
Colesterolul este etichetat de unii duşmanul absolut al sănătăţii.
Organismul îl utilizează pentru celulele din piele, creier, muşchi, ficat şi inimă. Pentru sinteza unor hormoni şi a vitaminei D colesterolul e esenţial, la fel şi pentru formarea acizilor biliari care ajută la digestia grăsimilor. “Există două tipuri principale de colesterol în circulaţie care se îmbină într-un echilibru dinamic. LDL, (din grasimi saturate) când e în exces, se poate depune pe pereţii vaselor de sânge ducând la ateroscleroza. HDL în cantităţi mari are efectul opus: protejează împotriva depunerii colesterolului LDL în vase, fiindcă îl transportă în ficat, unde este metabolizat”, afirma medic primar Cornelia Borz, doctor de familie.
C