…in virtutea aproape-uitatei calitati de medic dobandite acum vreo 1240 de ani, am primit aceasta scrisoare deschisa adresata minstrului Sanatatii – o scrisoare care a facut ceva valva in lumea medicala, dar cam atat. Va implor, cititi-o si nu veti regreta. Noica spunea ca a intrat in Legiune cand l-au omorat pe Zelea Codreanu si a iesit cand l-au asasinat pe Iorga. Daca ar fi sa-l parafrez, as spune ca am intrat in medicina cand am cunocut oameni precum doctorul Corn si am iesit cand l-am cunoscut pe Oprescu (dar ar fi doar o infloritura stilistica. De iesit, am iesit din alte motive.)
Dupa ce o parcurgeti, poate veti privi cu alti ochi lumea medicala. Sau poate ca nu. Oricum, va va prinde bine. Mie mi-a reamintit motivele care m-au determinat sa devin medic. Putina rusine n-a stricat nimanui – nici macar unui ministru. Se aude, domnule ministru?
Update: de-abia acum mi-am dat seama ca Pavel Lucescu are un post pe aceeasi tema. Gand la gand cu bucurie.
http://sebastian- corn.tapirul. net/370/scrisoar e-deschisa- ministrului- sanatatii- un-autodafe/ (pentru că anumite lucruri trebuie să fie spuse, indiferent de consecinţe) Domnule Ministru, Sunteţi absolvent al UMF Carol Davila şi, deşi n-aţi practicat medicina clinică niciodată, ar trebui să vă reamintiţi că factorul care determină o bună practică medicală, chiar la nivel de sistem, este banalul parteneriat medic-pacient. Exact ca şi în afaceri, sau ca într-un cuplu, încrederea dintre cei doi membri ai parteneriatului este premisa care asigură ani buni de colaborare benefică sau, din contră, de suspiciuni şi dezgust. Marele avantaj al încrederii reciproce este că nu costă bani. Mă tem că atitudinea dumneavoastră din ultima vreme nu a ţinut cont de acest deziderat elementar. Sper că numai din necunoştiinţă de cauză aţi accentuat actualul curent de opinie ce a transformat un parteneriat, şi