Av Razvan A HUTANUInfractiunea de tulburare de posesie consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat.
Aceasta infractiune poate fi savarsita de orice persoana, chiar si de catre proprietarul imobilului, daca imobilul se gaseste in posesia legitima a altei persoane.
Infractiunea poate fi savarsita fie printr-o actiune de ocupare a unui imobil aflat in posesia altuia, fie prin refuzul de a elibera imobilul ocupat fara nici un drept.
Ocuparea, totala sau partiala a imobilului, trebuie sa aiba o anumita durata de timp si sa se realizeze fara nici un drept, adica fara consimtamantul persoanei care are in posesie imobilul sau fara aprobare prealabila primita in conditiile legii.
In cea de-a doua modalitate de savarsire a infractiunii, si anume refuzul de a elibera imobilul ocupat fara drept, este necesara o cerere expresa de eliberare a imobilului, cerere care trebuie sa provina de la titularul dreptului incalcat. In schimb, refuzul de eliberare poate fi explicit sau implicit.
Infractiunea se consuma in momentul ocuparii imobilului sau, dupa caz, in momentul refuzului de eliberare a acestuia. Sanctiunea consta in inchisoare de la 1 la 5 ani.
Infractiunea de tulburare de posesie are si doua forme agravate. Astfel, infractiunea este mai grava daca fapta se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar sau a reperelor de marcare. In acest caz, sanctiunea consta in inchisoare de la 2 la 7 ani.
Cea de-a doua forma agravata a acestei infractiuni consta in savarsirea faptei de doua sau mai multe persoane impreuna, sanctiunea constand in inchisoare de la 3 la 15 ani.
Trebuie mentionat faptul ca actiunea