Organizatorii programului de la Sibiu, din 2007, participă la elaborarea de proiecte similare pentru oraşe din Franţa, Belgia, Olanda şi Spania. Sursa: Agerpres
Constantin Chiriac, directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu, şi Cristian Radu, coordonatorul Capitalei Culturale 2007 şi organizator al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, fac parte din echipele care au elaborat programele de promovare a patru candidate la titlul de „capitale culturale“ în următorii 10 ani:
Marsilia - 2013,
Mons - 2015,
Cordoba - 2016 şi
Tilburg - 2018.
Prin prisma contactelor încheiate în 2007 şi datorită amplorii Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, Constantin Chiriac şi Cristian Radu au devenit consultanţi pe astfel de programe şi au fost contactaţi de autorităţile locale pentru a elabora proiecte similare.
Marsilia şi teatrul de stradă
Primul pas important este Marsilia, oraşcare a fost recomandat Consiliului de Miniştri al Uniunii Europene pentru a deveni capitală culturală europeană în anul 2013. Oraşul francez va fi desemnat oficial, alături de oraşul slovac Kosice, în luna mai. Marsilia a concurat cu trei oraşe puternice ale Franţei: Bordeaux, Lyon şi Toulouse.
Potrivit lui Chiriac, propunerea sa de dezvoltare a sectorului de spectacole de stradă a făcut ca Marsilia să fie selecţionată. „Pe lângă aspectul cultural, Marsilia va investi serios în infrastructura de spectacole. Vechile abatoare, halele industriale şi docurile porturilor vor fi amenajate pentru spectacole stradale. Marsilia doreşte să devină o capitală a teatrului de stradă“, adaugă Chiriac.
Directorul Teatrului „Radu Stanca“ spune că proiectul Marsilia este o provocare mult mai mare decât oraşul de pe Cibin. „Sibiul este un oraş aşezat, are o civilizaţie veche şi un trecut mult mai uşor de cont