Silviu Sergiu: "După ce megacoaliţia PDL-PSD a ajuns la putere, mulţi s-au întrebat dacă a mai rămas cineva prin România care să facă opoziţie."
Unii au indicat PNL, alţii - societatea civilă, alţii - presa. Unii chiar şi-au pus speranţele în aripile disidente din interiorul PDL şi PSD. Până în prezent, nu a confirmat nimeni.
Vocea PNL nu este credibilă deocamdată. A trecut prea puţin timp de la părăsirea guvernării, discutabilă sub multe aspecte. În goana nebună după rating şi tiraj, potenţată de criza economică, presa tratează subiecte din ce în ce mai facile, deci irelevante, în timp ce lucrurile cu adevărat periculoase pentru democraţie trec neobservate.
Cât despre opoziţia din interiorul puterii, reglările de conturi vor înceta, sau cel puţin îşi vor pierde din vigoare, din momentul în care „răzvrătiţii“ din PDL şi PSD vor obţine funcţiile sau avantajele materiale dorite.
În mod paradoxal, cea mai eficientă opoziţie este cea făcută de politicienii aflaţi la putere, în partidele lor şi în stat. Ei sunt puterea din interiorul puterii. Confruntarea mocnită dintre grupurile de interese din PDL cu cele din PSD, permanenta vânătoare de funcţii şi de zone de influenţă, este, culmea, benefică. Pentru că nu are cine să le controleze, cele două partide se controlează reciproc. Totul se petrece la lumina zilei. Cu relaxarea specifică celor 70 de procente susţinere în parlament, PDL-iştii şi PSD-iştii nu se mai deranjează să salveze aparenţele.
Recent, Vasile Blaga şi Mircea Geoană au avut un schimb de replici referitor la negocierile pentru împărţirea ministerelor. Primul l-a acuzat pe al doilea că a insistat să aibă în ogradă DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor. Geoană i-a replicat duminică, la Realitatea TV: „Nu este firesc ca atunci când PD îşi alege Ministerul Apărării, ca