Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, sustine ca tara sa "nu a pierdut nimic" in urma deciziei de la Haga, dimpotriva, "21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate" i-au revenit Kievului. seful statului ucrainean a incercat sa demonstreze astfel ca "acest deznodamant nu poate fi vazut ca o infrangere" in fata Romaniei.
Viktor Iuscenko a apreciat ca la Curtea de la Haga s-a obtinut "un compromis sanatos, la care nu s-a putut ajunge timp de 40 de ani", potrivit portalului Gorodskoi Dozor (Harkov), in articolul intitulat "Iuscenko ii asigura pe ucraineni ca diplomatia sa a pradat in mod stralucit Romania la Haga". seful statului ucrainean a mai argumentat ca, "prin decizia Curtii, 21 din cele 26 de zacaminte de gaze prospectate au revenit Ucrainei", criticandu-i astfel pe expertii si membrii opozitiei care au sustinut ca Romania a castigat la Haga, iar Ucraina a inregistrat un esec de proportii. In acelasi sens, cotidianul Pravda argumenta, imediat dupa pronuntarea verdictului, ca majoritatea zacamintelor de petrol si gaze sunt de partea Ucrainei, si nu a Romaniei.
Cu toate acestea, Taras Ciornovil, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri internationale din Parlamentul ucrainean, considera drept "absurda" "recunoasterea statutului de insula a Insulei serpilor, fara a o include insa in coasta ucraineana, deci in teritoriul ucrainean". Curtea de la Haga a decis ca statutul Insulei serpilor nu este relevant in delimitarea platoului continental, dar a acordat formatiunii maritime 12 mile marine de ape teritoriale.
Pe de alta parte, la Bucuresti, verdictul Curtii de la Haga este vazut ca o victorie absoluta a diplomatiei romanesti. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat ca "hotararea Curtii de la Haga va constitui un sprijin substantial la independenta energetica a Romaniei". In acelasi timp, Bogdan Aurescu, liderul echi