Aproape toţi procurorii din Dolj au semnat şi trimis către Consiliul Superior al Magistraturii o scrisoare în care protestează faţă de decizia CSM de a-i elibera din funcţii pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, pe adjunctul acestuia şi pe procurorul-şef al Secţiei judiciare.
48 de procurori doljeni au trimis Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o sesizare prin care protestează faţă de eliberarea din funcţiile de conducere a prim-procurorului Gheorghe Stoian, a adjunctului acestuia, Tena Moraru, şi a procurorului-şef Ioana Sandu. Decizia CSM, de revocare din funcţiile de conducere a celor trei procurori, a venit în urma verificărilor declanşate la Tribunalul Dolj şi la Parchetul de pe lângă această instanţă, la începutul săptămânii trecute, după ce s-a stabilit că Serghei Gorbunov, suspect al atacului armat de la o casă de schimb valutar din Braşov, a fost eliberat din Penitenciarul Craiova în baza unei cereri de întrerupere a executării pedepsei de 15 ani admise de Tribunalul Dolj şi neatacate cu recurs de procurori.
Secţia pentru Procurori din cadrul CSM şi-a motivat hotărârea în baza Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede la articolul 51, alineatul 2, litera b, că aceste măsuri se iau în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale.
Decizia CSM, arbitrară
Procurorii doljeni au precizat că prin acest protest au dorit să îşi exprime dezacordul faţă de hotărârea Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, care ar fi arbitrară. „În documentul înaintat CSM s-a precizat că ne exprimăm dezacordul faţă de decizia de revocare din funcţiile de conducere a colegilor noştri, decizie pe care o considerăm arbitrară şi pronunţată