Muncim prea mult, dormim prea puţin, mâncăm prea mult şi nesănătos, nu facem mişcare şi suntem prea stresaţi. În aceste condiţii, cum să nu ne simţim mai tot timpul obosiţi şi fără vlagă? Oboseala este un semnal de alarmă pe care corpul ni-l transmite când îl suprasolicităm. Învaţă să spui stop epuizării şi să devii mai activ adoptând un stil de viaţă sănătos.
Nu a trecut mult timp de la vacanţa de Sărbători, dar oboseala a pus deja stăpânire pe tine. De la o zi la alta te trezeşti tot mai obosit dimineaţa şi nu reuşeşti să stai în picioare fără o cafea tare sau o băutură energizantă. Oboseala nu este o boală. Este un semnal de alarmă pe care organismul ni-l transmite ori de câte ori este suprasolicitat. Nu trebuie să neglijezi acest semnal, în caz contrar te expui pericolului îmbolnăvirii. Identifică obiceiurile rele care au dus la apariţia oboselii şi încearcă să le elimini, pentru că numai în acest fel vei scăpa de starea de epuizare.
DORMI SUFICIENT?
Prima cauză de oboseală la care ne gândim este, bineînţeles, lipsa de somn. Captaţi de o carte sau de o emisiune tv, amânăm ora de culcare până după 12:00 noaptea şi, cum dimineaţa trebuie să ne trezim devreme, tragem de noi să ne ridicăm din pat. Şase-opt ore de somn pe noapte îi sunt necesare organismului unui adult pentru a se recupera. Şi chiar dacă dormi suficient, nu înseamnă că te vei şi odihni bine. Intervalul de somn cel mai propice refacerii după o zi obositoare este 22:00-6:00, prin urmare dacă adormi după 12:00 ai la fel de multe şanse să te trezeşti obosit, chiar şi când respecţi regula celor opt ore de somn. O altă regulă antioboseală: organizează-ţi timpul în aşa fel, încât să ai un program fix de culcare şi de trezire. Indiferent dacă este zi lucrătoare sau week-end, ar trebui să respecţi acest orar de somn.
Calitatea somnului poate fi afectată când