Casa de avocatura Bostina si Asociatii isi modifica statutul transformandu-se in societate de avocati cu raspundere limitata din ratiuni fiscale legate de impozitarea veniturilor avocatilor si de evidentierea contabila a acestora.
"Am luat aceasta decizie din ratiuni strict fiscale, noua ordonanta lamurind unele aspecte legate de impozitarea veniturilor avocatilor si de evidentierea contabila a acestora", a declarat Doru Catalin Bostina (foto), avocatul-coordonator al Bostina si Asociatii.
Odata cu aparitia OUG nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, regimul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de societatea profesionala cu raspundere limitata este cel al impozitului pe venit din activitati independente conform Titlului III capitolul II din Codul fiscal, potrivit casei de avocatura.
Astfel, potrivit Codului fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
De asemenea, plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat pentru venitul sau propriu. Totodata venitul/pierderea anuala se distribuie asociatilor, proportional cu cota de participare corespunzatoare contributiei conform contractului de asociere.
Veniturile din profesii libere reprezinta veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Bostina si Asociatii a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,49 milioane euro si peste 130 de avo