Sho pe ei! Mama lor de sarlatani, de nesatui, de imbuibati! Huuuoooo!
Nu m-ar mira daca as auzi asa ceva pe holurile spitalelor, la adresa medicilor. Pentru ca tot ceea ce se intampla in zilele astea tinde sa duca spre acel punct. Mediatizarea excesiva, populista si sentimentala a cazurilor dramatice din spitalele romanesti, concomitent cu desenarea unei tinte pe spatele medicilor implicati duce la o deteriorare fara precendent a relatiei medic-pacient.
Si, cu parere de rau, trebuie sa spun ca vina apartine jurnalistilor care isi depasesc atributiile. Sa dau un exemplu comparat:
*Cazul decesului de la Slatina, unde unui om i-au fost refuzate ingrijiri medicale, a fost tratat corect. Ziaristii au relatat o procedura administrativa care a fost incalcata.
*Cazul si mai recent, al unui bolnav de cancer care a fost amanat de la operatie pentru ca intervenise o urgenta medicala ce privea un pacient care nu avea cancer, iar din cauza acestei amanari dar si a faptului ca in spital nu era suficient sange pentru amandoi a murit, reprezinta o lectie scoala despre depasirea atributiilor jurnalistice. Pentru ca inainte de a se oripila si de a trata lacrimogen subiectul, ziaristii trebuie sa stie ca nu au competenta pentru a judeca prioritatile medicale, chiar daca se rezuma la prezentarea faptelor. In orice tara din lume, intre un pacient care mai are de trait cateva zile, luni sau doi ani si un pacient care mai poate trai cateva zeci de ani, cel din urma are prioritate.Dupa cum, in orice tara din lume, in spitale se mai si moare. Oamenii grav bolnavi care ajung in ultima clipa la spital au foarte mari sanse sa-si dea duhul acolo. Oricat de trist ar fi acest lucru pentru familie, este un fapt real.
La limita, un caz de malpraxis trebuie tratat doar daca opinia pacientilor nedreptatiti este contrabalansata de cea a medicilor care i-au tratat, fara a