Credinţa populară potrivit căreia „ciocolata face rău“ nu este adevărată în totalitate, dacă ţinem cont de faptul că ciocolata neagră, fără zahăr, este cât se poate de sănătoasă.
Ciocolata neagră, considerată de experţi drept cea mai sănătoasă, protejează inima, stimulează circulaţia sângelui şi poate chiar tăia pofta de mâncare, dacă, din întâmplare, ţineţi dietă. Cea mai sănătoasă este cea amăruie, care conţine mai multă cacao şi mai puţini îndulcitori decât ciocolata obişnuită şi care, în plus, nu are nici un produs lactat. În esenţă, în cazul ciocolatei negre, ingredientele care în general dau acestui aliment gustul delicios sunt complet eliminate pentru ca substanţele sănătoase să fie protejate şi păstrate.
Primele studii făcute pe ciocolata neagră au fost aspru criticate şi considerate neconcludente, căci erau realizate chiar de producători, însă studii independente efectuate ulterior au arătat că, într-adevăr, ciocolata amăruie are beneficii semnificative pentru sănătate. Persoanele în vârstă care suferă de boli cardiovasculare şi care au un nivel ridicat al colesterolului, dar şi cele cu foarte multe pofte alimentare au de câştigat de pe urma acţiunii flavonoizilor şi antioxidanţilor ce se găsesc în ciocolata neagră.
Beneficii pentru organism
Potrivit experţilor, ciocolata neagră conţine un număr impresionant de antioxidanţi, aproape de opt ori mai mare decât cel întâlnit în căpşune. Flavonoizii contribuie la relaxarea tensiunii arteriale prin producţia de oxid nitric şi echilibrează nivelul anumitor hormoni din organism.
Se crede că o jumătate de tabletă de ciocolată neagră consumată pe săptămână menţine sănătatea inimii prin reducerea tensiunii arteriale, deci prin îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, şi protejează inima datorită acţiunii antioxidanţilor. Anumiţi experţi sunt de părere că inflamarea arterelor este