Omul de afaceri Dinu Patriciu sustine de vreo doi ani teoria unui tip de liberalism economic care-l apropie de anarhia libertariana, de adeptii statului minimal. Cel mai bogat petrolist roman pompeaza din zacamintele sale de filosofie politica un adevar indiscutabil - statul este cel mai prost administrator - pentru a justifica eliminarea totala a statului din marile afaceri cu petrol, gaz, resurse naturale in general. Desigur, teoria statului minimal a mai slabit si in Europa, si in America, odata cu marea criza. Banci, grupuri financiare sau companii de asigurari intind mana dupa ajutorul statului pentru a se salva, iar stangistii proclama sfarsitul erei capitaliste, moartea legilor sale de aur, potrivit carora piata regleaza totul.
Aproape jovial, Dinu Patriciu si-a expus, sambata, 6 ianuarie, la Realitatea TV, modelul sau preferat de capitalism: cat mai putin guvern, cat mai multi oameni de afaceri in guvern, iar el plutind pe deasupra tuturor. Prin 2007, lansa ideea justitiei private, sambata seara a mai facut un pas spre guvernul semi-privat. In viziunea sa, statul trebuie tinut departe de marile afaceri, redus la rolul de perceptor de taxe si distribuitor de bani. Asa este in America de doua sute de ani, spunea domnul Patriciu, asa arata normalitatea. In context, Patriciu declara ca Rompetrol n-are nicio legatura cu afacerea concesiunilor din Marea Neagra, desi venise in emisiune blindat cu date statistice despre presupusele rezerve de petrol si gaz. A explicat ca stie detalii chiar de la Sterling Resources, care i-ar fi facut o oferta de parteneriat, refuzata insa de Rompetrol.
Compania canadiana Sterling Resources primise in noiembrie 2008, in ultima luna de mandat al guvernului Tariceanu, drept de exploatare asupra unor concesiuni din Marea Neagra. Sterling avusese, pana atunci, ani de zile, doar drept de explorare. O afacere destul de incalc