Exporturile au coborat in decembrie sub pragul de 2 mld. euro, iar importurile au fost de doar 3,3 mld. euro. S-au inregistrat pentru prima data ritmuri anuale negative, evolutia fiind determinata de incetinirea brusca a activitatii economice la final de an.
Exporturile au inregistrat in ultima luna a anului trecut o scadere anuala record de 16% la valorile in euro, iar importurile au scazut cu 25% fata de decembrie 2007. In noiembrie s-au inregistrat tot scaderi, dar mai moderate, dupa ani in care cresterile luna la luna erau de peste 10-20%. "Singurul lucru pozitiv pe care il inregistreaza aceasta criza este temperarea deficitului comercial", spune Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).
Deficitul comercial a fost in 2008 de 22,5 mld. euro, in crestere cu 3,4% fata de 2007. Acest ritm de crestere a fost mult mai redus decat dinamica din anii precedenti, cand deficitul comercial galopa cu peste 40% anual. Valoarea totala a exporturilor a fost anul trecut de 33,6 mld. euro, iar valoarea importurilor de 56,1 mld. euro. Ritmul de crestere al exporturilor l-a depasit pe cel al importurilor in 2008, un factor pozitiv in temperarea deficitului comercial.
Tendinta s-a mentinut si spre sfarsitul anului 2008, dar dinamica fata de anul precedent a trecut pe minus. "Daca anul trecut ne laudam ca zece luni la rand exporturile au depasit importurile ca ritm de crestere, in decembrie si ianuarie exporturile au depasit exporturile, dar in sens negativ. Ecartul a trecut pe negativ, ceea ce inseamna in continuare o reducere a deficitului comercial. De fapt, temperarea deficitului este semnalul acestei crize din activitatea de comert exterior. Data de inceput a crizei se cunoaste, 1 noiembrie 2008", precizeaza Ionescu.
"Romania a intrat intr-un proces cronic de criza in materie de exporturi. De