Miercuri, 4 februarie, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a votat, cu 10 voturi contra si 9 voturi favorabile, impotriva inceperii urmaririi penale a lui Adrian Nastase in dosarele "Matusa Tamara" si "Zambaccian 2". Cele 9 voturi pentru au apartinut deputatilor PD-L; reprezentantii PNL si ai UDMR nu au fost prezenti in sala la momentul votului.
Prizonier al propriei infatuari, Adrian Nastase si-a ratat, saptamana aceasta, din exces de tafna, unicul moment ce i-ar fi putut spori popularitatea redusa la cote jalnice: cel in care anunta ca recomanda parlamentului sa autorizeze cercetarea penala in dosarele "Zambaccian" si "Matusa Tamara". In locul unei declaratii sobre si responsabile, insa, fostul premier si mare blogger a oferit o tirada pe ton de bascalie, care incerca sa minimalizeze semnificatia momentului: "Sper ca din acest moment statul roman condus de Basescu si Boc va putea, in sfarsit, sa functioneze, bugetul sa raspunda nevoilor oamenilor, justitia sa apere cetatenii... Si, nu in ultimul rand, nationala Romaniei sa se califice in Africa de Sud, iar turismul ecumenic sa triumfe in Romania". Sa nu ne lasam, totusi, pacaliti: domnul Nastase stie bine ca turismul ecumenic, fotbalul si bugetul nu au nicio legatura cu dosarele sale; in schimb, Raportul Comisiei Europene privind justitia si lupta anticoruptie le urmareste foarte atent. Ceea ce nu vrea sa recunoasca Adrian Nastase este ca a fost nevoit sa cedeze intr-o chestiune majora, care va defini viitorul sau politic, in masura in care acesta mai exista.
Despre interesul europenilor a vorbit, la scurta vreme dupa domnul Nastase, intr-un interviu la Deutsche Welle, Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, care a catalogat drept "absolut inacceptabil" votul din Comisia juridica a Camerei Deputatilor, prin care deputatii pesedisti au reusit sa blocheze reco