Cheia interviului ● Fără odihnă ● Egal cu mai-marii lumii ● Parcări şi flori ● "Circurile foamei"
Românii aflau ce declarase Ceauşescu într-un interviu acordat unui ziar finlandez. Documentele Secţiei de Propagandă şi Agitaţie dezvăluie astăzi cum erau "aranjate" ieşirile liderului de la Bucureşti în presa internaţională. Bucureştenii aveau însă griji mai "terestre": parcarea subterană de la Universitate, florile ofilite, ceferiştii hoţi.
Cheia interviului
Cu o întârziere de nouă zile, presa de la Bucureşti publica interviul acordat de Ceauşescu ziarului finlandez "Kansan Uutiest". Citindu-l, nu afli nimic nou. Documentele Secţiei de Propagandă şi Agitaţie a Comitetului Central arată astăzi cercetătorilor de arhivă procedura interviurilor date de şeful statului român. Nu din motive de... spaţiu, doar era vorba de Ceauşescu! Pentru un cuvânt "nelalocul" lui, întreaga paginaţie a ziarului se schimba chiar şi în tipografie. Activiştii Secţiei responsabile cu presa aveau de lucru mult după întrevederea propriu-zisă dintre Ceauşescu şi ziaristul străin. Întâi aşteptau ca interviul să apară în publicaţia ce-l solicitase.
Apoi intrau în scenă traducătorii, oficiali şi activişti ai Secţiei. Comparau sârguincios textul de la Bucureşti cu ziarul: ce-a spus Ceauşescu, ce s-a tăiat, ce s-a reformulat, eventual ce s-a adăugat. Începea apoi "cosmetizarea" interviului, cu eliminarea pasajelor interzise românilor. Se tăiau, de regulă, referirile la viaţa privată a conducătorului, răspunsurile crezute a nu fi pe placul ambasadorului sovietic la Bucureşti, anumite referiri la drepturilor omului, situaţia minorităţilor, demolări, sistematizarea satelor. Adică exact ce interesa presa occidentală în 1989. În varianta românească, răspunsurile lui Ceauşescu ajungea să sune ca textele cuvântărilor