Comisia Europeana ar putea declansa procedura de deficit excesiv in cazul Romaniei, a declarat marti premierul Emil Boc, in deschiderea Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania.
"Sa speram ca ea (procedura de deficit excesiv, n.r.) nu va fi declansata de Comisia Europeana (...) desi exista aceasta posibilitate de demarare a procedurii", a afirmat primul ministru.
Cea mai importanta sanctiune in cazul in care procedura este declansata se refera la "taierea fondurilor europene la care Romania are acces", a aratat el.
Din acest motiv, Guvernul a decis, la sfarsitul anului trecut, sa ceara inapoi de la comunitatile locale fondurile alocate de Cabinetul Tariceanu si care nu fusesera cheltuite.
"Am luat aceasta decizie pentru a limita acest deficit (...) Incercam sa facem in asa fel incat acest deficit sa nu afecteze fondurile destinate Romaniei", a precizat Emil Boc.
El a acuzat din nou faptul ca, in ciuda unei cresteri economice de aproape 8% in 2008, exercitiul bugetar se incheie cu un deficit de 5,2%.
Daca se declanseaza procedura de deficit excesiv obtinerea surselor de finantare a deficitului este extrem de dificila, a explicat el, adaugand ca "daca nu poti finanta deficitul tara intra in colaps".
Din acest motiv, proiectul de buget pentru acest an prevede un deficit de maxim 2%, iar 20% din venituri sunt alocate investitiilor.
"Am intrat intr-o criza economica asa cum nu a mai fost in ultimii 60 de ani. Este o criza internationala care inca nu si-a spus cuvantul in toate componentele ei (...) Singura modalitate pentru a combate criza (...) este sa cream locuri de munca prin investitii", a subliniat premierul.
Emil Boc a aratat ca "statul trebuie sa acopere acest gol de resurse prin investitii publice" in transporturi, agricultura, scoli, spitale, reabilita