Fondurile monetare au atras luna trecuta subscrieri nete de 24,5 mil. lei (5,8 mil. euro), contribuind la cresterea cu 1,1% a activelor nete ale fondurilor mutuale, la 951 mil. lei (226 mil. euro).
Fondurile monetare continua sa fie in topul plasamentelor preferate de investitori pentru a patra luna consecutiv, ajungand astfel sa detina aproape 40% din activele pietei.
In ianuarie, activele nete ale celor cinci fonduri monetare din piata au urcat pana la 379 mil. lei, de la un total de 12.815 investitori, in timp ce activele fondurilor de obligatiuni au scazut usor, pana la 243 mil. lei. In fondurile de obligatiuni investesc peste 14.000 de investitori.
Cele zece fonduri de actiuni au inregistrat in luna ianuarie o scadere de 20% a activelor, pana la 68 de mil. lei, cumuland 12.286 investitori, in timp ce activele fondurilor de plasamente diversificate au urcat pana la 203 mil. lei. In fondurile diversificate investesc 48.485 de investitori.
Cele mai atractive fonduri mutuale, dupa volumul intrarilor nete raportate, au fost in luna ianuarie fondul monetar BCR Monetar, cu subscrieri nete de 16 mil. lei, fondul diversificat Carpatica Global cu 12,5 mil. lei si fondul monetar Raiffeisen Monetar cu 8,8 mil. lei atrase de la investitori.
"Sumele subscrise in Carpatica Global provin de la sapte investitori noi, acestia fiind motivati de randamentele obtinute in ultima perioada de fond. Acesta are in prezent o structura a plasamentelor concentrata pe instrumente monetare, in proportie de peste 90%", a spus Alexandra Neamtu, directorul general al societatii de administrare Carpatica Asset Management.
La extrema opusa a clasamentului se stitueaza fondul de obligatiuni Stabilo, care a raportat cele mai consistente retrageri nete, de 5,4 mil. lei, in luna ianuarie. Retragerile din fondul de obligatiuni administrat de Pioneer Asset Management a