Lordul Alan Watson de Richmond, membru al Camerei Lorzilor, este unul dintre sustinatorii Romaniei in Marea Britanie. Fost membru al Grupului pentru Romania al Parlamentului European, Alan Watson este o figura importanta in lumea comunicarii si lobby-ului din Insula. De la Londra vede oportunitati uriase pentru Romania in competitia pentru investitii, dar si piedicile care stau in calea construirii unei imagini pozitive.
'INTERESELE NU MINT NICIODATA'
CB: Ati pus in discutie acum 4 ani extinderea UE. In cazul ultimului val, care considerati ca a fost impactul pozitiv si negativ, politic si cultural, atat in cazul Europei, cat si in cazul Romaniei?
Lord Watson de Richmond: Tin minte ca am facut o vizita la Bucuresti inainte ca Romania sa devina membru UE. Am vazut un semn enorm, din neoane, care dorea sa fie un fel de numaratoare inversa pana la momentul evenimentului. Am cunoscut multi romani, care ar fi trebuit sa fie mai inteligenti decat sa presupuna ca intrarea in UE va fi o solutie la toate problemele lor. Ceea ce nici nu s-a intamplat.
Calitatea de membru UE este foarte dura, foarte dificila, si nu doar pentru noii membri, ci si pentru cei vechi. Nu este niciodata o optiune usoara. Trebuie sa fii foarte atent atunci cand schimbi detinerea factorului de decizie pe decizia comuna, fiindca poti sa pierzi. Cred ca acum oamenii si-au facut o imagine mai reala a ceea ce inseamna Uniunea Europeana. Pentru mine, exista un plus enorm al largirii UE, sine-qua-non-ul real al tuturor faptelor: daca nu ar fi existat Uniunea Europeana, ce s-ar fi intamplat?
Ceilalti parteneri - SUA, Franta, Germania, Marea Britanie si toti ceilalti - toti ne-am fi creat, in pofida noastra, sfere de influenta. Si ati vazut ce s-a intamplat in cazul statelor balcanice. Este un model dezastruos care a dus la Primul Razboi Mondial. Si sun