Cu o circulaţie infernală şi claxoane stridente, cu şantiere şi uzine în centrul oraşului, Bombay, cu cele 18 milioane de locuitori ai săi, este una dintre cele mai zgomotoase metropole de pe planetă. Sursa: workforall În faţa acestui vacarm permanent, militanţii anti-zgomot se mobilizează în acest oraş supranumit "New York-ul Orientului", anunţă AFP. Pentru unul dintre ei, medicul Yeshmant Oke, un medic retras, sănătatea locuitorilor din Bombay şi a metropolelor din India este ameninţată de această poluare sonoră, care a provocat deja numeroase cazuri de surzire. "Indienii sunt foarte docili"
"Oamenii suferă fără să spună nimic şi se simt neputincioşi", spune el. "Ei sunt din ce în ce mai agitaţi şi mai nervoşi. Dar cum indienii sunt foarte docili, ei preferă să suporte gălăgia vecinilor, mai degrabă decât să protesteze", arată doctorul. Aproximativ 120 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de probleme de auz, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii: în afară de surzire, zgomotul excesiv poate să ducă la hipertensiune arterială, la boli de inimă sau psihologice. Locuitorii din Bombay suportă între 80 şi 85 de decibeli, adică dublul normei maxime recomandate de OMS pentru zonele urbane.
Până la 145 de decibeli "Cultura indiană este cu siguranţă una dintre cele mai zgomotoase din lume. Oamenii nu îşi dau seama că acţiunea unuia dintre ei poate să-l afecteze pe un altul", mai spune Oke. În plus, capitala financiară indiană este paralizată de o circulaţie haotică. Gălăgia este completată de ricşe, taxi-uri, autobuze şi motociclete, iar zgomotul făcut de lucrările publice pe şantiere ajunge şi la 110 de decibeli. Iar în timpul sărbătorilor religioase, nivelul sonor ajunge şi la 125-145 de decibeli.