Transelectrica nu ia in calcul suplimentarea pachetului de actiuni prin care compania este prezenta pe Bursa pana cand pretul titlurilor nu va ajunge la un nivel cel putin egal cu cel din perioada imediat urmatoare listarii din 2006.
Posibilitatea ca inca aproximativ 20% din actiunile Transelectrica sa fie listate la Bursa, dupa listarea din 2006 a 10% din actiuni, a fost discutata de mai bine de un an, dar din cauza declansarii crizei financiare si a prabusirii burselor, proiectul este deocamdata blocat, situatie care insa nu este singulara. "Nu ma gandesc sa mai incepem un proces de listare a unui pachet suplimentar la Bursa pana cand pretul actiunilor nu va fi cel putin egal cu cel inregistrat in ziua lansarii IPO-ului. Pana atunci, mai bine nu. Te listezi ca sa obtii fonduri pentru finantare, nu din alt motiv", spune Adrian Baicusi, ex-CEO al Siemens Romania, care a preluat conducerea Transelectrica pe 16 ianuarie, anul acesta.
In prima zi de tranzactionare pe Bursa, actiunile Transelectrica incheiau sedinta cu un pret de 22,8 lei pe titlu. Acum, o actiune Transelectrica mai valoreaza 10,3 lei. "Avem un program intern pentru a putea face fata crizei. Ne uitam pe strategiile de IT, training si comunicare pe care le vom redimensiona. O serie de proiecte programate pentru anul acesta vor fi mutate la anul in functie de prioritati. Mai putem reduce partea de consum tehnologic si de asemenea nu vom mai avea cresterile salariale din anii trecuti, ci doar o indexare la inflatie", spune Baicusi. Afacerile Transelectrica au ajuns in 2007 la circa 700 mil. euro, iar pentru anul acesta bugetul a afost facut in crestere fata de 2008. Actionarii companiei sunt Ministerul Economiei cu 73,68%, Fondul Proprietatea cu 13,49%, restul actiunilor fiind pe Bursa.
Transelectrica nu ia in calcul suplimentarea pachetului de actiuni prin care compani