Contribuţiile la fondurile private de pensii obligatorii, transferate din sistemul public, nu vor mai creşte anul acesta de la 2% la 2,5%. Efectele negative vor fi simţite de mai multe sectoare. Conturile viitoriilor pensionari și afacerile administratorilor fondurilor de pe Pilonul II nu sunt singurele afectate de menținerea contribuțiilor la 2% în acest an. Efectele se vor propaga în lanț și în alte sectoare, diminuând sumele care ar fi put
Contribuţiile la fondurile private de pensii obligatorii, transferate din sistemul public, nu vor mai creşte anul acesta de la 2% la 2,5%. Efectele negative vor fi simţite de mai multe sectoare.
Conturile viitoriilor pensionari și afacerile administratorilor fondurilor de pe Pilonul II nu sunt singurele afectate de menținerea contribuțiilor la 2% în acest an. Efectele se vor propaga în lanț și în alte sectoare, diminuând sumele care ar fi putut fi plasate în titluri de stat, obligațiuni sau depozite bancare.
Înghețarea contribuțiilor înseamnă pentru stat o „economie“ de circa 60 milioane de euro, potrivit proiectului de buget, bani care nu vor mai ieși din sistemul public de pensii. Potrivit Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), suma ajunge de fapt la 80 milioane de euro. Potrivit structurii investițiilor fondurilor la sfârșitul anului trecut și valorii menționate în proiectul de buget, aproximativ 60% din această sumă (aproape 35 de milioane de euro ) ar fi putut fi plasate în titluri de stat și obligațiuni municipale.
Suma plasată în titluri de stat de-a lungul acestui an poate ajunge la maximum 70% din palasmentele fondurilor, potrivit unei derogări acordate administratorilor acestora de către Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Pentru stat, șansa de a păstra mai mulți bani în sistemul public de pensii, care trebuie să a