La Pericei, in Salaj, se afla singurul monument din lume dedicat unei cepe. De ce o ceapa? Pentru ca, de vreo 800 de ani, localnicii traiesc de pe urma ei. Pericinenii erau cei mai mari cultivatori de ceapa din Transilvania. In fiecare an trimiteau spre pietele din lumea larga, tone de ceapa. De la Baia Mare la Galati, din Balcani pina in America, ceapa de Pericei si-a trait gloria trecind din tren in tren, din sac in sac, dusa cu papornita imigrantilor sau cu caruta la piata.
Pericinenii au intrat si in Guiness Book, cu cea mai lunga cununa de ceapa, ii dedica un festival in fiecare vara, dupa ce scot ceapa din pamint si tot ei, cepei, i-au ridicat un monument in curtea scolii. Pina de curind, toti, dar absolut toti localnicii erau cultivatori de ceapa, inclusiv profesorii de la scoala sau functionarii din primarie.
De vreo doi ani incoace, insa, ceapa de Pericei a intrat in declin. Mai intii supermarketurile, iar acum criza economica mondiala, lovesc in destinul istoric al cepei de Pericei.
Ceapa cea de toata zilele
Piere ceapa
Foto: HotNews.ro
„Pamintul nostru are ceva in el de face ceapa dulce. Asa am pomenit de la mosii si stramosii nostri, sa cultivam ceapa, ca ceapa de Pericei e deosebita si o cumpara lumea prin piete”, explica Gaspar Csaba, agricultor din Pericei. Din ceapa si-a facut gospodarie „faina”, din ceapa si-a luat tractor si a crescut trei copii. Si ei cultiva ceapa, 6-7 ari, in fiecare an. O cultiva, merg cu ea la piata, o vind si o iau de la capat. Merita?
„Pina mai an merita. In ultima vreme s-o cam stricat trebile si cu ceapa, ca au deschis magazinele astea mari in orase, aduc marfa din strainatate, nu mai prea avem trecere. Nici piete ca lumea nu mai sint, iar oamenii au din ce in ce mai putini bani”, spune Gaspar Csaba.
Peste drum de gospodaria lui e scoala. In cur