În timp ce guvernanţii încă bâjbâie în căutarea unei soluţii privind taxa de primă înmatriculare, şoferii din Covasna au găsit o modalitate de a amâna plata acesteia. Astfel, ei îşi înmatriculează temporar autoturismul în judeţele vecine, unde există posibilitatea ca „numerele roşii” să poată fi prelungite până la 90 de zile. „O cunoştinţă mi-a rezolvat cu numerele provizorii”
Procedeul la care au apelat covăsnenii este destul de simplu: după ce expiră cele 30 de zile, posesorii de maşini le vând fictiv unei persoane cu domiciliul într-unul dintre judeţele vecine, operaţiunea fiind reluată de fiecare dată când numerele provizorii expiră. Asta pentru că nu există nicio prevedere legală privind numărul proprietarilor pe care îi poate avea o maşină până la înmatricularea definitivă.
Un astfel de caz este cel a lui Iulian I. din Sfântu Gheorghe, care şi-a adus o maşină din Italia.
„E o maşină din 1999, Euro2 de 1.600 de centimetri cubi. M-a costat 1.000 de euro cu transport cu tot. Ca să o înmatriculez mi s-a calculat o taxă de 15.666 lei, aproape de patru ori preţul maşinii”, spune Iulian.
În aşteptarea unei „taxe rezonabile”, Iulian şi-a luat numere provizorii din Covasna, unde se dau pentru maximum 30 de zile, după care prin intermediul unei cunoştiinţe şi-a înmatriculat maşina la Miercurea Ciuc, iar acum se gândeşte să facă acelaşi lucru la Braşov.
"Am dat 280 de lei"
„Am dat 280 de lei şi o cunoştiinţă mi-a rezolvat numerele provizorii, acum că-mi expiră şi astea o să obţin numere de Braşov”, recunoaşte Iulian.
Practica la care apelează şoferii covăsneni a ajuns şi la urechile reprezentanţilor Serviciului Poliţiei Rutiere (SPR) şi a celor de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) din Covasna. Comisarul şef, Marian