Oferta de locuri de muncă este, în prezent, de două ori mai mică decât numărul candidaţilor. Aceştia acceptă salarii şi cu 40% mai reduse. Sursa: Reuters
O tânără de 28 de ani din Alba- Iulia nu ştie dacă va reuşi să obţină un post part-time de femeie de serviciu la o bancă din localitate. Motivul: pentru cele patru ore de muncă pe zi la sediul băncii au fost depuse nu mai puţin de zece CV-uri. Persoanele care îşi caută de lucru au ajuns la disperare, după ce majoritatea companiilor din România au îngheţat angajările şi salariile sau chiar au tăiat din lefuri şi au dat afară oameni.
„Curg CV-uri de peste tot, însă problema este că nu sunt joburi nici pentru jumătate dintre cei care presează, iar criza este abia la început“, a declarat, pentru revista „Capital“, Irina Vasile, managing director la Antal România. „Candidaţii care aplică acum sunt cu adevărat disperaţi după un loc de muncă“, motiv pentru care au renunţat la pretenţiile salariale, mai spune ea.
Potrivit specialiştilor din piaţa muncii, cei aflaţi în căutarea unui job acceptă, în prezent, un salariu cu până la 30-40% mai mic decât anul trecut. Nici începătorii nu mai forţează nota şi nu mai cer lefuri de minimum 500- 700 de euro, spune Minola Jac, manager de dezvoltare în cadrul companiei de recrutare Barnett McCall.
Experţii în bani, la mare căutare
În aceste condiţii, pentru români au început să conteze mai mult salariile fixe cu bonusurile aferente, în defavoarea diferitelor beneficii extrasalariale oferite de patroni. Angajaţii pun din ce în ce mai mult accentul pe stabilitate şi pe siguranţa veniturilor.
Potrivit recrutorilor contactaţi de „Capital“, singurii care vor fi feriţi de pericolul de a rămâne fără serviciu sunt specialiştii în contabilitate şi controlling. În schimb, cele mai mari temeri le au angajaţii din depart