Bancherii care au condus Royal Bank of Scotland si HBOS, asemeni omologilor americani, considera ca nu ei sunt principalii vinovati pentru colapsul institutiilor pe care le-au condus, dand vina pe conditiile de pe piata. Niciunul dintre ei nu are studii de specialitate in domeniu.
Fred Goodwin, fostul director executiv al Royal Bank of Scotland (RBS), si fostul sef al creditorului HBOS, Andy Hornby, au fost audiati ieri de membrii Parlamentului britanic, care vor sa afle cauzele care au generat decaderea marilor institutii financiare din Regat, scrie cotidianul britanic The Telegraph.
Sub conducerea lui Fred Goodwin, RBS a fost fortata sa apeleze la ajutor din partea guvernului, in timp ce HBOS a fost preluata de rivala Lloyds TSB printr-o tranzactie instrumentata de stat. Dupa ce a transformat RBS intr-una dintre cele mai mari institutii la nivel mondial, Goodwin a ajuns tinta criticilor pentru ca si-a dat acordul pentru preluarea ABN Amro, miscare care a adus banca britanica pe marginea prapastiei falimentului.
Audierea de ieri a fost prima in care doi executivi ai unor banci britanice au facut dezvaluiri in fata membrilor Parlamentului cu privire la colapsul institutiilor pe care le conduceau. Goodwin a declarat ca a el insusi a pierdut 5 mil. lire sterline din septembrie 2007 incoace, ca urmare a deprecierii actiunilor RBS si ca este necajit din cauza suferintelor pe care le-a creat colegilor sai.
Intrebat daca banca ar mai fi avut aceleasi probleme in conditiile in care ar fi fost condusa de o alta persoana, fostul sef al RBS a insistat asupra faptului ca isi accepta "in totalitate responsabilitatea". In acelasi timp, el a subliniat ca banca se afla intr-o situatie foarte buna inainte de prabusirea Lehman Brothers si de colapsul pietelor bursiere in toamna anului trecut. "Am fost prinsi de acest val", a recunoscut Goodwin. "A fost