Locaşurile de cult gorjene au fost împroprietărite anul trecut cu o suprafaţă de 3.570 de hectare de terenuri forestiere şi agricole. Instituţia Prefectului a emis parohiilor 265 de titluri de proprietate. Localităţile cu cele mai multe titluri de proprietate emise sunt: Bâlteni, Bălăneşti, Borăscu, Crasna, Dăneşti, Polovragi şi Tismana.
Potrivit lui Victor Banţa, prefectul judeţului Gorj, retrocedarea terenurilor s-a făcut atât în baza Legii nr. 18/1991, cât şi în baza Legii nr. 1/2000 cu completările şi modificările aduse de Legea nr. 247/2005.
Conducerea prefecturii şi-a propus să finalizeze, în acest an, procesul de retrocedare către locaşurile de cult din judeţ. În Gorj, sunt cele mai multe biserici din lemn din ţară. 120 de astfel de locaşuri, care fac parte din lista monumentelor istorice, se află pe teritoriul judeţului.
Mănăstirea Tismana deţine proprietăţi vaste
Mănăstirea Tismana este locaşul de cult gorjean cu cele mai multe proprietăţi. Ea deţine suprafeţe întinse de terenuri forestiere şi păşuni, precum şi un hotel, care a fost transferat, în urmă cu mai mulţi ani, cu titlu gratuit, de la societatea Hidroelectrica. De asemenea, anul trecut, mănăstirea a câştigat un proces cu Primăria Tismana cu privire la un schimb de terenuri efectuat în urmă cu aproximativ 30 de ani. Terenul în litigiu este cel pe care se află tabăra pentru elevi şi tineret din localitate. Primăria a făcut un schimb de terenuri cu mănăstirea, astfel încât sfântul locaş a primit un amplasament în altă parte, iar pe cel pe care îl deţinea s-a construit tabăra. Curtea de Apel Craiova a decis anularea schimbului de terenuri şi revenirea pe vechile amplasamente, numai că pe terenul respectiv s-a construit între timp o tabăra, care se află în administrarea Direcţiei pentru Tineret Gorj. Conducerea instituţiei speră să ajungă la o înţelelegere cu mănăstirea