Instituţiile implicate în acordurile cu firma Sterling Resources, care dau dreptul acesteia să extragă hidrocarburi din Marea Neagră până în 2022 sunt Secretariatul General al Executivului, Cancelaria premierului, Ministerele Justiţiei, Mediului, Afacerilor Externe şi Finanţelor.
La solicitarea premierului Emil Boc, toate instituţiile implicate, sunt verificate de Corpul de Control al Guvernului. Documentele în cauză implică Secretariatul General al Executivului, Cancelaria premierului şi Ministerele Justiţiei, Mediului, Afacerilor Externe şi Finanţelor. „Controlul are drept scop verificarea respectării legislaţiei privind acest contract“, a declarat ieri preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gelu Mărăcineanu, precizând că un astfel de control a fost iniţiat luni şi la Agenţia pe care o reprezintă.
Verificările au fost solicitate de premierul Emil Boc, ca urmare a dezbaterii privind cel de-al 11-lea act adiţional dintre Sterling Resources şi ANRM la un contract încheiat în 1992, care permite companiei să exploateze rezervele de petrol şi gaze aflate în două perimetre din Marea Neagră.
Actul adiţional a fost aprobat în noiembrie 2008 printr-o hotărâre a fostului executiv, condus de Călin Popescu Tăriceanu, la sfârşitul mandatului.
Hotărârea de guvern este semnată de preşedintele ANRM şi de şeful Cancelariei premierului, Dorin Marian, şi este avizată de ministrul mediului, Attila Korodi, de cel al economiei, Varujan Vosganian, iar în cazul Ministerului Justiţiei ştampila aparţine unui secretar de stat. Ulterior, preşedintele ANRM de la acea dată, Bogdan Găbudeanu, a fost eliberat din funcţie, fiind înlocuit de Mărăcineanu.
În 1992, compania Rompetrol, care reprezenta la acea dată statul român, şi consorţiul format din firmele Enterprise şi Canadian Oxy au încheiat un acord de explorare şi împărţire a producţiei.
A