În momentul de faţă, oferta de joburi este de două ori mai mică decât numărul candidaţilor. Consecinţă directă, pretenţiile acestora au ajuns la cota minimă: acceptă o slujbă nouă chiar şi pentru un salariu mai mic cu până la 30-40%. Mai mult, „companiile care oferă salarii peste nivelul pieței sunt uneori privite cu suspiciune“, spune Delia Burnham, directoarea uneia dintre companiile de recrutare autohtone, CVO. După ce toate studiile salariale publicate în
În momentul de faţă, oferta de joburi este de două ori mai mică decât numărul candidaţilor. Consecinţă directă, pretenţiile acestora au ajuns la cota minimă: acceptă o slujbă nouă chiar şi pentru un salariu mai mic cu până la 30-40%.
Mai mult, „companiile care oferă salarii peste nivelul pieței sunt uneori privite cu suspiciune“, spune Delia Burnham, directoarea uneia dintre companiile de recrutare autohtone, CVO. După ce toate studiile salariale publicate în ultimii ani subliniaseră tendința evidentă de creștere a părții variabile (reprezentate de beneficiile de orice tip) ca pondere în venitul lunar, acum, remarcă ea, ne întoarcem la situația de acum trei-patru ani, căci oamenii au reînceput să solicite salarii fixe mai mari cu bonusuri, respectiv comisioane mai mici, „punând din ce în ce mai mult preț pe stabilitate și pe siguranța veniturilor“. În rest, acceptă cam orice, spune Octavian Pozderca, Business Development Specialist. „Candidații sunt dispuși să facă mult mai multe compromisuri, de exemplu nu mai au pretenții la promovare, mai mult, acceptă chiar o schimbare radicală a domeniului de activitate, pe un salariu mult mai mic“. Și, exemplifică el, dacă în 2008 așteptările financiare pentru o poziție de Financial Controller erau undeva la 2.000-2.500 euro, acum există candidați care sunt dispuși să ocupe această poziție și pentru 1.500 euro.
Disponibilizaţii, la bunul plac al următ