O afacere începută în 1992 cu girul premierului de la acea vreme, Theodor Stolojan. Punctul forte al afacerii, în noiembrie 2008, la Bucureşti, cu girul premierului Călin Popescu Tăriceanu. O firmă din Calgary cu un singur angajat obţine exploatarea a 10% din platforma continentală a Mării Negre. Cine sunt canadienii lui Tăriceanu? Care sunt conexiunile?
O afacere începută acum 17 ani şi care îşi are rădăcinile în Calgary, un oraş canadian din Munţii Stâncoşi, dar şi la Londra sau în anumite castele din Scoţia. O poveste în care apar şi alţi kazahi decât partenerii de afaceri ai lui Dinu Patriciu la ROMPETROL. Evident, sunt doar o parte din piesele acestui puzzle pe care încercăm să îl recompunem.
AVOCATUL ESTULUI COMUNIST
În 1992, premierul Theodor Stolojan dă dreptul unei companii canadiene, Occidental Petroleum Corporation, de a explora în bazinul românesc al Mării Negre. O firmă reprezentată la aceea vreme de un anume avocat Peter Buzescu, care în anii '80 a plecat în Statele Unite. Un avocat implicat în mai multe afaceri interesante.
Într-un articol publicat în 1987, în prestigiosul cotidian financiar Wall Street Journal, Buzescu milita pentru afaceri cu Uniunea Sovietică. Mai mult, cu un an înainte, Buzescu publicase la editura Congresului american un studiu despre investiţiile în România şi impozitarea pentru investitorii străini.
Nu era pentru prima dată când tânărul avocat se remarcase ca un lobbyist în favoarea Europei de Est, Buzescu scrisese şi anterior articole şi studii despre investiţiile în Europa de Est. Era tocmai momentul în care România lui Ceauşescu devenise non grata pentru Occident şi Congresul ridica Clauza Naţiunii celei mai favorizate acordate României. În 2008, tocmai firma lui Buzescu a continuat afacerea începută în 1992 şi a supervizat pentru Sterling Resources înţeleger