Pentru a putea intra in Statele Unite fara a trebui sa ceara o viza, cetateanul roman, ca orice alt cetatean european, va trebui sa aiba, incepand de anul viitor, inscrise pe pasaport anumite date biometrice. Ele ar putea fi amprentele digitale, configuratia irisului etc. In lipsa acestor date, va trebui sa ceara o viza de intrare, ca si pana acum.
Aceasta exigenta, nu fara legatura cu lupta antiterorista la care sunt constranse Statele Unite, face parte din tot mai marea pondere pe care datele informatice o au in fisierele politiilor de pretutindeni, dar nu numai ale politiilor, ci si ale administratiilor publice, ale organelor sanitare, ale institutelor de cercetare stiintifica si chiar ale unor organisme private comerciale, care vor sa cunoasca datele de identificare ale clientilor pentru a-si putea organiza marketingul.
Se estimeaza ca in Marea Britanie, de exemplu, patru milioane de persoane sunt fisate cu date de identificare avansate, cum ar fi imaginea irisului, profilul ADN etc. Ca sa nu mai existe inegalitati, s-a preconizat, in aceasta tara, fisarea biometrica a tuturor nou-nascutilor, ceea ce ar putea facilita urmarirea pe viata, din mai multe puncte de vedere, a tuturor cetatenilor.
O informatie recenta arata ca musulmanii din Marea Britanie sunt considerati ca fiind sursa potentiala de terorism cea mai importanta pentru Statele Unite, de unde vine si interesul major al fisarii tintite a populatiei.
Pe de alta parte se cunoaste propunerea (facuta si la noi) a unei cartele informatizate de sanatate care l-ar urmari pe individ de la nastere pana la moarte, continand toate datele sale medicale si biologice.
Interesul pentru biometrie, capabil sa fie satisfacut de capacitatile tehnologiei informatice actuale, in continua dezvoltare, vine si din faptul ca insasi criminalitatea este din ce in ce mai sofisticata. Cu ca