«Dacă până acum multe lucruri au mers bine în ciuda Guvernului, avem toate şansele ca de acum ele să meargă rău tot în ciuda Guvernului.» Marea Britanie este dominată de proteste ale muncitorilor, nemulţumiţi de efectele crizei economice. Aceste incidente, precum şi legile care le guvernează şi modul în care Executivul de la Londra va decide să le abordeze, au implicaţii importante pentru întreaga Uniune Europeană, inclusiv pentru România. Sindicaliştii britan
«Dacă până acum multe lucruri au mers bine în ciuda Guvernului, avem toate şansele ca de acum ele să meargă rău tot în ciuda Guvernului.»
Marea Britanie este dominată de proteste ale muncitorilor, nemulţumiţi de efectele crizei economice. Aceste incidente, precum şi legile care le guvernează şi modul în care Executivul de la Londra va decide să le abordeze, au implicaţii importante pentru întreaga Uniune Europeană, inclusiv pentru România.
Sindicaliştii britanici sunt indignaţi că firme din Regatul Unit aduc muncitori din restul UE pentru a presta anumite servicii, subminând astfel salariile băştinaşilor. Greviştii şi simpatizanţii lor cer Guvernului condus de Gordon Brown să protejeze locurile de muncă din Marea Britanie şi să ia măsuri ca acestea să fie ocupate de cât mai mulţi muncitori britanici.
Problema este că mai multe aspecte legale, şi nu numai, clatină validitatea acestui protest. Muncitorii străini care au atras furia sindicală britanică au sosit în Albion conform unei prevederi care le permite foarte multor britanici să muncească în restul UE. De asemenea, prevederile tratatului dintre Marea Britanie şi UE nu permit - decât cu multe dureri de cap procedurale - modificări substanţiale la măsurile de protecţie socială deja agreate de părţi.
Pe de altă parte însă, aşa cum a subliniat săptămânalul The Economist, şi nu numai, grevele şi protestele reprezintă flacăra aprin