Tinctura este un preparat medicinal care se face din plante medicinale, proaspete sau uscate, maruntite si macerate la temperatura camerei sau la rece in alcool de minim 70 de grade, punand o parte planta la cinci parti alcool. Timpul de macerare variaza de la o saptamana la o luna. Amestecul se strecoara si se administreaza, de obicei, in apa sau pe zahar sub forma de picaturi.
Tinctura de macese
Este recomandata pentru raceli, cu un efect sedativ daca luati doua-trei picaturi inainte de culcare. Se obtine din 500 g pulpa de macese proaspete si 500 g zahar nerafinat. Se amesteca bine si se pune 5-6 zile la macerat pana lasa un suc rosu. Se adauga o jumatate de litru de alcool de 70 de grade. Se acopera bine si se mai lasa doua-trei zile apoi se filtreaza si se trece lichidul astfel obtinut in sticle inchise la culoare.
Tinctura vasodilatatoare
Se obtine din usturoi, la 250 ml alcool de 60 de grade se adauga 50 g usturoi maruntit. Timp de 10 zile se agita in fiecare zi de mai multe ori apoi se strecoara si se stoarce maceratul. Este antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antireumatismal. Se administreaza cate 20-30 picaturi de doua ori pe zi.
Tinctura de musetel
Asigura protectie impotriva colicilor intestinale, gripei, balonarilor, gastritelor, infectiilor renale, stimuleaza functia hepatica. De asemenea poate fi utilizata in gripe, ulcer gastric, astm bronsic, menstre cu dureri, guturai. O mana de flori se pun la macerat in 100 ml alcool de 70 de grade timp de 10 zile, agitind zilnic recipientul. Solutia obtinuta se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se iau cate 10-20 picaturi/zi in 100 ml apa.
Tinctura de galbenele este aromatic amar. Asigura protectie impotriva acumularii toxinelor in sange.
Tinctura este un preparat medicinal care se face din plante medicinale, proaspete sau uscate, maruntit