Aceia dintre dumneavoastră care iubesc florile, dar nu se dau în vânt după munca în grădină, ci preferă să admire
plantele din ghiveci s-ar putea ocupa de îngrijirea unui bonsai.
Bonsaii sunt copăcei miniaturali care trăiesc în ghivece sau tăviţe speciale. Potrivit Atlasului Mondial, cuvântul bonsai înseamnă „tăviţă în care se plantează“ şi îşi are originea în obiceiurile străvechi ale aristocraţilor japonezi şi chinezi. În prezent, creşterea şi îngrijirea bonsailor reprezintă un hobby foarte răspândit printre iubitorii de plante din întreaga lume.
Termenul bonsai are două înţelesuri. Pe de o parte, se referă la arborii pitici plantaţi în ghivece, iar pe de alta defineşte arta cultivării şi îngrijirii acestor arbori. Există mai multe tipuri de arbuşti bonsai, cel mai des întâlniţi fiind cei drepţi şi cei curbaţi, aceştia din urmă fiind modelaţi prin tăiere în scopuri estetice, însă trebuie să ştiţi că nu toţi arbuştii sunt potriviţi pentru a fi crescuţi.
Sfaturi practice
Aceşti arbuşti au nevoie de atenţie şi îngrijire specială pentru a se dezvolta armonios, în primul rând pentru că, în esenţă, bonsaii sunt nişte copăcei „constrânşi“ să trăiască într-un ghiveci. Întrucât cantitatea de pământ în care un bonsai trebuie să trăiască este limitată, este necesar să verificaţi frecvenţa cu care copăcelul trebuie udat. Solul trebuie menţinut umed, pentru că este recomandat să existe o rezervă de apă care să hrănească bonsaiul când acesta are nevoie. Umiditatea solului poate fi verificată cu mâna sau cu ajutorul unui dispozitiv special, dacă aveţi aşa ceva. Atunci când udaţi arbustul, asiguraţi-vă că puneţi o cantitate suficientă de apă şi că excesul se scurge prin găurile de pe fundul ghiveciului.
Creşterea şi îngrijirea bonsailor reprezintă o activitate destul de dificilă şi de multe ori este nevoie de ani de practică înai