Doctorul Florin Chirculescu şi-a văzut trei dintre colegii de secţie plecând la muncă în alte ţări
I s-a oferit, anul trecut, în preajma Crăciunului, un salariu de 14.000 de lire sterline ca să plece la un spital din Anglia, dar a refuzat. Şeful compartimentului de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar din Bucureşti, Florin Chirculescu, are 48 de ani şi spune că nu mai este la vârsta la care să încerce o astfel de aventură, dar cei trei medici rezidenţi din compartimentul de chirurgie toracică au plecat, rând pe rând în Belgia, în Kosovo şi în Anglia. Întreaga secţie a rămas cu trei oameni. Astfel, Florin Chirculescu s-a văzut pus în situaţia de a lua decizii ingrate. Ori operează cu mai puţini oameni decât este necesar, pentru a avea un medic liber în cazul în care apare o urgenţă, ori lasă cazurile urgente de izbelişte pentru a se ocupa cum trebuie de pacientul aflat sub cuţit.
La începutul lunii a postat pe blogul personal o scrisoare deschisă cărte ministrul Sănătăţii, în care îl avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, întreg sistemul medical se va prăbuşi. Florin Chirculescu nu se uită la seriale precum ER sau Chicago Hope pentru că, văzând modul în care se lucrează acolo, se enervează. În România problemele sunt altele. „Să zicem că taica cutare din Zăbrăuţi se îmbolnăveşte de ceva şi se duce la spital. Nu o să-i poată face acolo tratamentul corect din cauza lipsei de aparatură. Cei din minister s-au prins de chestia asta şi s-au pus să achiziţioneze aparatura. Dar aparatura trebuie să fie operată de cineva. La noi, oricum, personalul medical este cu 30% mai puţin decât este necesar”, spune Florin Chirculescu, denumind acest lucru o „problemă de lux”. Există însă şi problemele „dâmboviţene”.
„Trebuie să pui mâna pe pacienţi cu mănuşi de unică folosinţă? Trebuie, dar nu ai atâtea mănuşi! Trebuie să faci tratament perfuzabi