Două dintre specialităţile bucătăriei turceşti, shaorma şi chebapul, au devenit produse consumate la scară largă în România. Italienii însă, au rămas fideli propriei gastromonii.
Cu toate acestea, restaurantul unor români din estul Peninsulei, în care se servesc aceste feluri culinare, se bucură de succes în rândul locuitorilor.
Afacerea de succes nu i-a convins pe cei doi români să se stabilească definitiv în Italia, gândul lor fiind la momentul reîntoarcerii în ţară.
Radu Constantin Cucu, de 29 de ani, a emigrat în Italia în anul 2000. După o perioadă de dificultăţi materiale, românul a reuşit să deschidă un restaurant în oraşul Osimo, iar în acest moment îl administrează cu succes, împreună cu soţia sa, Monica.
”Am venit în Italia chemat de o rudă de-a mea. Chiar dacă nu aveam permis de muncă, am început lucrul, ca majoritatea românilor fără acte, în construcții”, povesteşte acesta.
Alegeri care le-au schimbat viaţa
Dificultăţile au apărut încă de la început. Ca orice emigrant fără documente legale nu a putut să închirieze o casă decentă, să-și cumpere o mașină sau să se angajeze cu acte. ”Perioada de început a fost una cu mari probleme. Una dintre ele a fost locuinţa, care era situată în afara orașului şi nu era tocmai potrivită pentru locuit. În plus, nu puteam să-mi cumpăr o mașină pentru a mă deplasa. Am avut şi probleme cu munca. Pe lângă faptul că în construcții se muncea greu am avut și patroni care nu m-au plătit. Era aproape imposibil, în acele condiții, să te revolți sau să te plângi cuiva”, îşi aminteşte românul.
După doi ani în care a lucrat în construcții, modificările legislative din 2003, i-au permis lui şi soției să obţină un permis de muncă. Din acel moment viața lor a început să se schimbe în bine.
”După obținerea permisului mi-am găsit de lucru l