Principalele venituri bugetare au scazut in ianuarie cu 8,7% in raport cu sumele colectate in aceeasi perioada a anului trecut, coborand la 13,8 mld. lei (3,3 mld. euro), nivel mai redus si fata de program cu 6,3%, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Datele reflecta continuarea tendintei de scadere a incasarilor bugetare, vizibila inca din ultimul trimestru al anului trecut, pe fondul problemelor de lichiditate ale companiilor, aparute in contextul crizei financiare. Firmele au utilizat tot mai mult creditul fiscal si nu si-au platit taxele si impozitele, in conditiile in care nu au mai avut acces la finantari, bancile reducandu-si liniile de creditare.
Evolutia din ianuarie 2009 este total diferita fata de prima luna de anului trecut, cand s-au inregistrat venituri de 15,1 mld. lei, in crestere cu 60% fata de ianuarie 2007. In prima luna a acestui an, scaderea incasarilor a fost vizibila atat la nivelul bugetului de stat, cat si pentru bugetele locale si bugetele de sanatate si somaj. Singura exceptie a fost bugetul de pensii, unde s-a inregistrat o usoara crestere comparativ cu anul trecut.
Resursele colectate la bugetul de stat au coborat cu 8% fata de ianuarie 2008 si cu 3,5% fata de program, la 9,2 mld. lei. Cea mai accentuata corectie s-a inregistrat la nivelul impozitului pe profit, sumele colectate din aceasta sursa coborand cu 30,7%, la 1,2 mld. lei.
In schimb, impozitul pe venit si salarii a adus in ianuarie cu 19,4% mai multi bani la buget fata de prima luna a anului trecut.
Sumele colectate din TVA, care este cea mai importanta resursa a bugetului de stat, au scazut cu 8%, la 4,3 mld. lei, in timp din accize statul a colectat cu 26,9% mai multi bani, respectiv 1 mld. lei. In cazul bugetului asigurarilor sociale veniturile au urcat cu 3,6% fata de aceeasi luna din 2008, la 2,7 mld. lei, in timp ce la bugetul asigurarilor