Sefii SIF sustin ca daca ajustarile valorice ale investitiilor realizate pe Bursa in ultimii ani ar fi trecute in contul de profit si pierdere, acestea ar anula in intregime profiturile de anul trecut, fiind pentru prima data cand SIF-urile se confrunta cu aceasta problema.
"Daca ar trebui sa trecem provizioanele prin contul de profit si pierdere am anula tot profitul pe anul trecut si am inregistra si o pierdere. De data aceasta evidentierea lor se va face pe capitaluri proprii. Se vor diminua capitalurile proprii cu aceste provizioane. SIF Transilvania are rezerve destule din profitul anilor precedenti pentru a acoperi aceste provizioane, astfel incat profitul sa nu fie afectat", sustine Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania.
Investitiile realizate de SIF-uri in ultimii ani, care numai in 2007 au depasit 95 mil. euro, pentru restructurarea portofoliului istoric prin achizitia de actiuni de pe Bursa la preturi mai mari decat cele la care le pot vinde in prezent ar putea afecta semnificativ capitalurile acestora daca SIF-urile vor inregistra amortizari in scopul deprecierii activelor financiare.
Aceasta in conditiile in care cotatiile actiunilor de pe Bursa au ajuns in prezent la valorile minime de acum 4-5 ani de zile.
Practic, cei care au investit in actiuni in aceasta perioada au inregistrat pierderi si SIF-urile nu fac exceptie.
Exista totusi unele neclaritati cu privire la modul cum se constituie aceste provizioane in cazul SIF-urilor si la ce tipuri de investitii se aplica.
In contabilitatea SIF-urilor detinerile de actiuni sunt evidentiate pe diferite grupuri, iar investitiile SIF-urilor s-au realizat atat pe piata primara, prin participarea la majorari de capital ale companiilor din portofoliu, cat si direct pe Bursa prin achizitii de actiuni.
Biofarm Bucuresti (BIO) spre exemplu, ai carei actionari princi