Marius Lăcătuş are un mod aparte de a motiva şi de a crea atmosferă la echipă, însă antrenamentele şi jocul Stelei par din urmă cu cel puţin două decenii.
Ca ziarist în Antalya, într-o perioadă în care 80 la sută din echipele din Liga I vin aici pentru a se pregăti la 20 de grade şi pe terenuri impecabile, ai privilegiul de a putea urmări şi analiza din interior aproape totul. 12 zile de stagiu alături de Steaua lui Lăcătuş îţi dezvăluie în mare parte modul în care "Fiara" lucrează ca antrenor.
Şi cum ai posibilitatea de a vedea ce fac şi alţi tehnicieni, precum Rednic, Uhrin, Marian Rada, Mircea Lucescu, Bergodi, Viorel Moldovan ori Ioan Ovidiu Sabău, ai imaginea completă a unui tehnician care ocupă poate cel mai rîvnit scaun din Liga I, dar în jurul căruia s-au adunat şi multe dileme şi semne de întrebare. Aşadar, despre Lăcătuş. Antrenorul!
BILE ALBE
1. Motto-ul său: "Fotbal la sacrificiu!"
Dacă stai la cîţiva paşi de Lăcă în timpul amicalelor şi îl asculţi, îţi vine să-ţi pui repede echipamentul Stelei pe tine şi să intri pe teren pentru a da totul. Nu-i tace gura aproape niciodată şi auzi de la el îndemnuri de a juca la sacrificiu, de a fi agresiv, de a evolua cu inima. E întotdeauna răguşit la final şi nu-l enervează ceva mai mult decît dacă vede la elevii săi două lucruri: că nu aleargă şi că nu joacă la sacrificiu, marile calităţi ale carierei lui de fotbalist.
CONTRAEXEMPLUL
Banca Rapidului e "moartă"
Primul amical al giuleştenilor în Antalya. Rapid - Vorskla Poltava 1-0. Dacă ai fi fost un spectator neutru, ai fi crezut că Rapid n-are antrenor. Rada striga o dată la 15-20 de minute, Manea vorbea mai mult în pauză, doar glumele şi caterinca lui Rică Răducanu erau prezente nonstop la fiecare joc de verificare al trupei din Grant.
2. Creează superatmosferă
L