Real Madrid este, pentru al patrulea an consecutiv, cel mai bogat club din lume. Desi spaniolii s-au imprumutat saptamana aceasta de la o importanta banca pentru a-l putea transfera pe Cristiano Ronaldo, clubul ramane lider in clasamentul bogatilor ce ia in considerare bilantul financiar din sezonul 2007/2008.
Potrivit raportului anual al Deloitte Football Money League, Manchester United ar fi putut conduce in acest clasament daca nivelul monedei lor nationale ar fi acelasi cu cel din iunie 2007. "Daca lira sterlina nu s-ar fi devalorizat, ar fi fost noua, in loc de sapte echipe in Top 20, iar Manchester United ar fi surclasat Real Madrid", a declarat Dan Jones, partener in Sports Business Group la Deloitte.
Castigarea campionatului intern, dar si a Ligii Campionilor in 2008 i-a adus lui Manchester United o crestere semnificativa a veniturilor. Clubul englez a fost lider in acest clasament timp de 8 ani, pana cand Real Madrid l-a devansat. "Avand in vedere ca Realul a estimat un buget de 400 milioane de euro in 2008/2009, ii va fi foarte greu echipei Manchester sa revina pe primul loc", a adaugat Jones.
Germania si Italia au cate patru echipe in Top 20, iar Spania si Franta au cate doua. Fenerbahce este primul club turc ce intra in Top 20. Celtic, Valemcia si Werder Bremen au parasit topul, iar Stuttgart si Manchester City au reintrat.
Veniturile colective ale cluburilor au crescut cu 6%, fata de analiza din sezonul precedent, ajungand la 3,9 miliarde de euro. Autorii topului preconizeaza o schimbare a cifrelor, pe fondul crizei economice globale. "Lista din urmatorul an va arata modul in care criza financiara afecteaza cluburile de top, dar impactul total al crizei se va reflecta in lista din 2009/2010", au declarat autorii raportului. Cu toate acestea, cluburile de fotbal nu vor fi prea tare afectate de criza deoarece