Luna ianuarie a adus o revenire a volumelor tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti, dupa ce activitatea incetinise sensibil spre sfarsitul anului trecut.
Prima luna a lui 2009 a adus de altfel fluctuatii puternice de curs, dar si o revenire a interesului jucatorilor straini pentru piata romaneasca. Dealerii au tranzactionat in ianuarie 40 de miliarde de euro, potrivit datelor BNR, fata de 33 de miliarde de euro, cat totalizasera operatiunile in noiembrie si decembrie. Dupa recordul de tranzctionare de 59 de miliarde de euro din octombrie, jucatorii straini care pariasera pe o deprecierea abrupta a leului si au pierdut aproape s-au retras din piata.
De altfel, volumul din ianuarie, desi marcheaza o crestere sensibila fata de lunile precedente, ramane sub cel inregistrat in prima luna din 2008, cand tranzactiile totalizasera aproape 42 de miliarde de euro.
"Dupa episodul din octombrie-noiembrie, intr-adevar apetitul marilor banci straine, care determinau ce se intampla pe piata si asigurau lichiditatea, a scazut semnificativ. Traderii au insa tendinta de a uita destul de repede. In ianuarie pragul de 4 lei pentru un euro, unde piata anticipa o interventie a BNR, a fost spart, ceea ce a dus la cresterea apetitului de tranzactionare. De asemenea, dobanzile au scazut si a devenit din nou atractiv sa se ia pozitii pe perechea euro/leu", comenteaza Otilia Ciotau, economistul-sef al Piraeus Bank.
In conditiile in care BNR a aratat ca este dispusa sa intervina pe piata pentru a atenua fluctuatiile puternice, jucatorii straini nu au mai considerat oportun sa deruleze tranzactii pe leu.
Luna ianuarie a adus de altfel o volatilitate ridicata a cursului, leul pierzand circa 8% in fata euro. Cotatiile au urcat de la 3,98 pana la un varf de 4,35 lei pentru un euro, in conditiile in care in toata regiunea monedele de pe pietele emerge