Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintelor (MDLR) are fonduri pentru reabilitarea termica a peste 40.000 de apartamente, echivalentul a circa 300 de blocuri, avand un buget de circa 460 mil. lei, de 10 ori mai mare decat cel din 2008, a declarat ieri Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDLR.
"Blocurile sunt cele mai mari catrastrofe in ceea ce priveste consumul de energie si sunt o prioritate pentru minister. Cea mai mare problema cu care ne confruntam este lipsa de dorinta din partea locatarilor de a porni lucrarile de reabilitare a blocurilor. Din pacate, circa 90% din locatari nu au nicio intentie sa porneasca lucrarile de reabilitare, pentru care primesc ajutor de la stat", explica Murgeanu.
Scopul reabilitarii termice este de reducerea a consumului energetic sub 100 kWh pe luna, fata de circa 200 kWh cat este media in prezent.Pana in prezent au fost reabilitate circa 100 de blocuri in toata tara, iar in Bucuresti au fost reabilitate sapte blocuri in sectoarele 2, 3 si 6. In prezent, din costul reabilitarii termice a unei locuinte 33% este finantare de la stat, 33% este valoarea alocata de administratiile locale, iar restul de 33% reprezinta fondurile proprii. MDLR urmeaza sa lanseze in dezbatere publica o ordonanta de urgenta prin care propune majorarea fondurilor provenite de la stat la 50%, administratiile locale urmand sa finanteze 30%, iar fondurile proprii sa fie de 20%.
"Mai mult, prin noua ordonanta vom da voie administratiilor locale sa crediteze administratia de bloc, iar ulterior sa recupereze fondurile in timp, prin taxe. In plus, vrem sa comasam toate procesele (n.r.- auditare energetica si executie) intr-o singura licitatie", explica Murgeanu.
Una dintre cele mai mari probleme este birocratia, din cauza duratei contractarii lucrarilor de catre primarii si a auditorului energetic, care va deveni obligatoriu de la 1 ian