Pentru a supravietui crizei financiare, unii administratori de fonduri reduc cu pana la 35% salariile angajatilor, in timp ce altii, care si-au facut provizii financiare, spera sa reziste doi ani.
Administratorii de fonduri isi construiesc strategiile de a supravietuire pe timp de criza fie pe reducerea salariilor angajatilor, pentru cei care si-au vazut veniturile amenintate de scaderea de pana la 70% a activelor in 2008, fie pe apelul la provizioane pentru cei care au acumulat rezerve pe parcursul anilor trecuti. Pentru administratorii "bancari", sprijinul grupului-mama este o plasa de siguranta de care se pot folosi in aceste momente.
Unii administratori de fonduri contactati de ZF au declarat ca au redus salariile angajatilor cu aproximativ 30-35%, si ca nu mai platesc bonusuri de performanta. De asemenea in 2009 nu mai fac mariri salariale si nici angajari.
Potrivit unei analize realizate de ZF in primavara anului trecut, administratorii de investitii castigau in medie 1.500 de euro pe luna. Apar diferente intre administratorii din Bucuresti, ale caror castiguri puteau atinge si 2.000 euro, si cei din Cluj-Napoca, ale caror salarii coborau pana la 850 euro.
Salariile administratorilor de investitii provin din comisioanele de administrare incasate din activele societatii care sunt in medie de 2% pe an. Cheltuielile cu salariile reprezinta aproximativ 65% din cheltuielile totale ale unei societati de administrare.
"Costurile cu salariile reprezinta aproximativ 65% din costurile totale ale unei societati. Drept urmare, noi am decis sa nu mai facem angajari si am redus contractele de colaborare si consultanta", a spus Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest din Cluj-Napoca.
Nu toti administratorii vor face insa reduceri salariale pentru a trece cu bine de criza.
"Cred ca reducerea salariilor in ac