Petrom a anuntat miercuri ca mareste pretul de referinta al benzinei cu 9 bani pe litru, evolutie datorata bineinteles contextului international nefavorabil. Este a patra crestere din acest an, pretul benzinei Premium fara plumb 95 urcand de la 2,75 lei in 22 decembrie, la 3,25 lei acum, deci un plus de 50 de bani sau 18% in mai putin de doua luni, insa o parte din aceasta diferenta de 18 bani s-a datorat atat cresterii accizelor cat si trecerii la standardul euro 5.
Probabil multi dintre soferi sunt exasperati de faptul ca in Romania, pretul benzinei se coreleaza cu pretul barilului de petrol doar cand acesta creste insa cand preturile externe scad, Petrom nu se grabeste deloc sa reduca costul benzinei iar pentru a vedea cum stau de fapt lucrurile, m-am gandit ca ar fi util sa calculez nivelul de pret la care ar trebui sa cumparam litrul de carburant luand in considerare evolutia cotatiilor petrolului pe pietele externe.
Cifrele vorbesc
In luna iulie a anului trecut, pretul barilului de petrol a depasit valoarea de $147, moment in care pretul litrului de banzina practicat de catre Petrom se situa la 4 ron. Intre timp, situatia la nivel international s-a schimbat radical, ceea ce a determinat o cadere abrupta a pretului petrolului pana in jurul nivelului de $40 de dolari/baril (ieri a fost $37), palier in jurul caruia evolueaza de cateva saptamani. In acest moment, pretul benzinei Premium fara plumb 95 se situeaza la 3,25 ron/litru.
La o prima analiza vedem ca desi pretul petrolului a scazut cu 72,8%, pretul benzinei in RO nu a scazut decat cu 18,7%. Petrom a justificat intotdeauna cresterea preturilor prin scumpirea petrolului pe plan mondial (iar in ultima vreme si prin deprecierea monedei nationale in raport cu dolarul) insa voi intra putin in detalii pentru a va demonstra ca aceste scumpiri nu au decat o mica influenta