Dacă până la vară problemele nu se remediază, Bruxelles-ul ar putea prelungi mecanismul de cooperare şi de supraveghere
CE, îngrijorată de “ordonanţa Boc” ce interzice cumulul pensiei cu salariul
„Ritmul progreselor consemnat în raportul Comisiei din iulie 2008 nu a fost menţinut”. Acesta este principalul avertisment făcut, ieri, de Executivul Comunitar cu privire la reforma sistemului judiciar din România şi lupta împotriva corupţiei. Documentul publicat de Comisia Europeană (CE) trage un semnal de alarmă autorităţilor de la Bucureşti în vederea remedierii deficienţelor până la următorul raport, din vară, care va fi decisiv pentru continuarea monitorizării României.
Alţi aleşi şi alt Guvern, dar aceeaşi Justiţie politizată
„România trebuie să demonstreze existenţa unui sistem judiciar stabil, care funcţionează autonom şi care este capabil să identifice şi să sancţioneze cazurile de corupţie şi să menţină statul de drept”, îndeamnă raportul. În acest sens, CE critică faptul că unele investigaţii în cazuri de mare corupţie sunt blocate de Parlament, în condiţiile în care Legislativul „trebuie să permită investigarea tuturor cazurilor de acest gen”. Documentul menţionează şi procesele lungi, indulgenţa tribunalelor şi inconsistenţa jurisprudenţei în cazurile de corupţie la nivel înalt. Iniţiativa Parlamentului de a schimba modul de numire a procurorilor „pare că ar fi o provocare deschisă la adresa eficienţei sistemului”,potrivit documentului.
CE denunţă şi neadoptarea Codului civil, Codului penal şi codurilor de procedură penală şi civilă, remarcând că proiectele au fost retrase din Parlament de noul Guvern, în ianuarie 2009. Comisia remarcă şi numărul mare de posturi neocupate din sistemul de justiţie, fapt inacceptabil din punctul său de vedere. Bruxelles-ul notează cu îngrijorare şi faptul că „un număr important de magistr