Privatizarea companiei Antibiotice Iasi in actualele conditii de piata ar fi inoportuna si imprudenta asa ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu se grabeste cu acest proces, a declarat ieri Mircea Ursache, noul presedinte al Autoritatii.
El a precizat ca deocamdata nu i se pare oportun ca singurul producator de medicamente sa treaca in proprietate privata, iar o atitudine hazardata nu este solutia in acest moment. Privatizarea producatorului local de medicamente Antibiotice Iasi, programata pentru luna martie a anului trecut, a fost stopata de AVAS in urma unui proces dintre sindicate si Guvern. Antibiotice Iasi a fost lansata la privatizare prima data in urma cu noua ani, mai multe grupuri internationale aratandu-se interesate.
Ursache a mai spus ca portofoliul privatizabil al AVAS cuprinde 412 societati cu un capital social total de 3,2 mld. lei. Din acestea, la numai 36 de companii statul detine pachete majoritare de actiuni, la restul avand pachete minoritare, acestea reprezentand un capital social de aproape 120 mil. lei. Seful AVAS a precizat ca institutia intampina dificultati in a trece in proprietate privata pachetele minoritare. "Cheltuielile cu pachetele minoritare sunt uriase, deoarece acestea se instraineaza foarte greu din cauza faptului ca piata nu le cere sau intervin asupra lor actionarii", a spus seful AVAS.
Pentru a rezolva aceasta problema, Ursache a anuntat ca intentioneaza sa infiinteze o societate de investitii financiare pe care sa o listeze la Bursa, care sa cuprinda firmele la care statul detine pachete minoritare de actiuni.
Ursache a mai spus ca AVAS a incasat in perioada 1999-2008 din valorificarea creantelor preluate de la Bancorex, BCR si Banca Agricola 1,59 miliarde de lei. Valoarea nominala preluata de la cele trei banci, inclusiv fosta Companie Romana de Petrol, a fost de 5,8 mld. le