„Cine spune ca nu a pierdut nimic in urma investitiilor imobiliare minte", afirma un consultant imobiliar de pe piata. In aceste conditii, diferentele dintre investitori sunt legate de suma pierderilor, ale caror zerouri depind de cat de mult s-au extins unii si cat de prudenti au fost altii.
In timp ce unii investitori au mizat zeci de milioane de euro ai actionarilor, dar si ai bancilor, pe terenuri aflate la preturi istorice, altii au fost mai reticenti si au constientizat faptul ca Romania si Bucurestiul, in special, nu au ajuns la nivelul la care valoarea proprietatilor sa poata fi comparata cu cea din statele vest-europene si au preferat sa cumpere doar „income producing assets" in zone cheie, care sunt mai greu de atins de efectele generale ale crizei.
Cei care au cumparat acest gen de proprietati, desi nu le-au vandut la maxime, pentru a maximiza un profit pe termen scurt, pot fi contabilizati in prezent printre castigatorii crizei, deoarece nu au bani blocati in terenuri devalorizate si pe care nu le pot vinde acum decat la preturi de dumping si au venituri constante din chirii, care desi pot scadea in urmatoarea perioada, in cazul proiectelor bune reducerea va fi mai putin pronuntata.
Majoritatea celor care au mizat pe achizitiile de terenuri au bani blocati in prezent, deoarece bancile nu mai par dispuse sa acorde finantari mari pentru proiecte imobiliare. „Bancile nici macar nu stateau de vorba cu noi la sfarsitul anului trecut", povestea recent un dezvoltator care a investit peste 100 de milioane de euro in achizitii de terenuri in Bucuresti, dar si in tara.
Pe de alta parte, alti investitori „au venit rapid la masa", unde au apucat sa culeaga din primele produse imobiliare de calitate de pe piata locala, precum Opera Center sau Charles de Gaulle Plaza, pe care proprietarii nu banuiau ca ar putea sa le vanda in urmatorii ani la p